Fontánu Neptún spustia pred Veľkou nocou, ostatné 1. mája

20.04.2011 Prešov

Prešov 20. apríla (TASR) – Najstaršia prešovská fontána Neptún, ktorá sa nachádza v centre mesta, bude v prevádzke od štvrtka 21. apríla. Ostatné fontány, ktorých vlastníkom je mesto Prešov, sa budú spúšťať postupne od 1. mája.
Vedúci odboru verejnoprospešných činností Mestského úradu v Prešove Kamil Sepeši uviedol, že v prípade dobrého počasia sa snažia spustiť prvú fontánu ešte pred Veľkou nocou a ide práve o Neptúna. V polovici mája by chceli aj v tomto roku do fontány nasadiť niekoľko kusov okrasných rýb.
Podľa informácií na webovej stránke mesta spomínaná fontána je jedinou zachovanou pôvodnou mestskou cisternou. Pred postavením vodovodu slúžila ako rezervoár úžitkovej vody. Autorom sochy Neptúna s trojzubcom, obklopeného morskými živočíchmi, je košický sochár Vincent Staviarsky, ktorý ju dokončil v roku 1826.
Prevádzku mestských fontán zabezpečuje na základe zmluvy spoločnosť O.S.V.O. Comp Prešov. Technik Pavol Pella dnes pre TASR uviedol, že všetky práce na spustenie najstaršej mestskej fontány sa realizovali alebo sa dokončujú.
\"Momentálne sú urobené práce, čo sa týka údržby na vodárenskom zariadení v šachtách, uskutočnila sa takisto revízia elektrického zariadenia. Teraz sa robí oprava na bazéne a vodovzdorný náter,\" vysvetlil Pella.
Zariadenie disponuje elektrickým motorom s výkonom 1,1 kW a pomocou čerpadla zabezpečuje cirkuláciu vody. Do bazéna fontány sa vmestia približne štyri kubické metre (m3) vody, ktoré cirkulujú a vymenia sa spravidla raz za mesiac, keď zároveň prebieha čistenie od rias.
Sepeši pripomenul, že mesto je vlastníkom 11 fontán, z ktorých je momentálne funkčných deväť. Najnovšou je fontána v parku Angelínim na Sekčove a po komplexnej rekonštrukcii je aj fontána na Švábskej ulici. Súbežne s Neptúnom vo štvrtok spustia aj dve fontány na pitie na Hlavnej a jednu na Masarykovej ulici.
Mestské fontány sú v prevádzke spravidla do 15. októbra, spotrebujú asi 2000 m3 vody a približne 65.000 kWh elektrickej energie.
 

Vyberte región

mark